Dlaczego mleko od kozy jest najzdrowszym nabiałem na świecie?
Mleko od kozy może być doskonałym źródłem białka, a do tego jest znacznie lepiej tolerowane przez ludzki organizm, lecz mimo tylu zalet nadal jest znacznie mniej popularne niż krowie mleko. Zarówno mleko w płynie, jak i kozie mleko w proszku dostarczają wielu ważnych mikroelementów i witamin, a poza tym zawierają bardzo dużo wapnia. Jego wyjątkowy skład przyczynił się do tego, że stało się składnikiem wielu kosmetyków. Czy naprawdę mleko kozie ma tak dobroczynne działanie, że może być uznane za najzdrowszy nabiał?
Jakie wartości odżywcze ma mleko kozie w proszku i w płynie?
Choć mleko od kozy pod względem chemicznym i energetycznym jest podobne donie rożni się za bardzo od mleka od krowy, to określa się je jako najzdrowszy i najbardziej wartościowy ze wszystkich produktów mlecznych. Powodem tego są różnice w zawartych w nich białkach — serwatkowych oraz kazeinowych. Warto zauważyć, iż te ostatnie są silnym alergenem, a w efekcie potrafią wywoływać dolegliwości trawienne.
Nie tylko Kozie mleko w proszku, ale również to w wersji płynnej, składają się w większości z białek serwatkowych, dzięki temu organizm znacznie lepiej je toleruje. Porównując kozie mleko z jego krowim odpowiednikiem, to pierwsze ma w składzie niemal połowę tego typu białek, to drugie tylko 20 procent.
Różnica dotyczy też tłuszczy – te wchodzące w skład koziego mleka są znacznie lepiej wchłaniane oraz trawione. Odpowiadają za to krótsze łańcuchy kwasów tłuszczowych i mniejsze rozmiary cząsteczek tłuszczu.
W składzie mleka znajdują się także węglowodany, w tym laktoza, która podobnie jak białko u wielu osób powoduje alergie. W związku z tym każdy, kto cierpi na nietolerancje laktozy powinien go unikać. Wśród składników zawartych w mleku kozim jest też sporo cennych składników, to witaminy C, E, B12, PP i D, a dodatkowo kwas foliowy, cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Działanie i właściwości prozdrowotne koziego mleka
Wprawdzie kozie mleko zawiera spore ilości tłuszczu i ma dużo kalorii, ale mimo wszystko ludzki układ trawienny potrafi sobie z tym poradzić, można by wręcz powiedzieć, że lepiej niż z mlekiem od krowy. Zawartość wielu witamin i minerałów sprawia, że mleko wyjątkowo korzystnie oddziałuje na zdrowie:
• chroni przed zachorowaniem na nowotwory
• pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
• ogranicza ryzyko pojawienia się niedokrwistości
• działa ochronnie na serce
• wpływa na lepsze wchłanianie miedzi oraz żelaza
• zabezpiecza przed rozwojem osteoporozy
• zapewnia dzieciom lepszą mineralizację kości
Warto wspomnieć, iż kozie mleko ma korzystny wpływ także na urodę, przez co jest chętnie wykorzystywane w branży kosmetycznej. Polecane jest, aby dodawać je do kąpieli lub użyć do maseczki. Ten składnik głęboko nawilża skórę a dodatkowo wpływa na jej wygładzenie i rozjaśnienie.